Owoce i warzywa

 15 marca 2017 w ramach działalności koła odwiedziliśmy Szkołę Podstawową nr 47 w Krakowie, gdzie przeprowadziliśmy z uczniami trzech klas pierwszych warsztaty żywieniowe dotyczące warzyw i owoców.
Zajęcia spotkały się z bardzo ciepłym odbiorem, zarówno ze strony uczniów, jak i wychowawców.

 Na początku zapytaliśmy pierwszoklasistów jakie warzywa i owoce lubią najbardziej oraz jak często je spożywają i dlaczego. Okazuje się, że uczniowie mają dużą świadomość żywieniową, ale zdarzały się też błędne, niejednokrotnie zabawne odpowiedzi – np. czekolada została określona mianem owocu.
 Podczas zajęć w prosty sposób przedstawiliśmy dzieciom korzyści płynące ze spożywania warzyw i owoców. Opowiedzieliśmy o najważniejszych witaminach, składnikach mineralnych i ich źródłach. Krótki wykład połączony był z dopasowywaniem obrazków produktów i ról jakie poszczególne składniki pełnią w organizmie. Odniosło to zamierzony skutek, gdyż pod koniec zajęć dzieci zapytane o funkcję potasu chórem odpowiadały – „Siła!”
 Na zajęcia przygotowaliśmy dla uczniów różne zadania i zagadki, jednak najciekawszym punktem programu okazało się rozpoznawanie warzyw za pomocą dotyku. Ochotników było bardzo wielu, a odgadnięcie produktu, który przygotowaliśmy nie zawsze było łatwe.

Po raz kolejny z zajęć edukacyjnych z dziećmi wysuwamy wnioski, że takie lekcje są niezwykle potrzebne młodemu pokoleniu, gdyż w przyjemny sposób uczą, bawią i pozwalają się wykazać dzieciakom. Niektórym tylko porządkują już posiadaną wiedzę,  innym pozwalają na przysposobienie pewnych nowych zagadnień, a nam dają siłę ( nie tylko tą z potasu ;) ) i motywację do dalszych działań.

Data opublikowania: 08.11.2017
Osoba publikująca: Michalina Dudek

III Konferencja naukowo-szkoleniowa

Szanowni Państwo,

W imieniu Komitetu Organizacyjnego oraz Naukowego mam przyjemność zaprosić Państwa do udziału w III Konferencji naukowo-szkoleniowej z cyklu Żywienie Dziecka Wczoraj i Dziś pt. Standardy postępowania dietetycznego w pediatrii, która odbędzie się 14.04.2018 r. w Krakowie.

Konferencja organizowana jest przez Pracownię Dietetyki Pediatrycznej Kliniki Pediatrii Gastroenterologii i Żywienia.

Postępowanie dietetyczne oraz leczenie żywieniowe wpisane są w proces terapeutyczny pacjentów pediatrycznych, nowe doniesienia naukowe oraz mnogość informacji narzucają konieczność usystematyzowania wiedzy i wypracowanie standardów.

W Konferencji zaplanowaliśmy 2 sesje tematyczne, w których omawiane zagadnienia zostaną przedstawione głównie w oparciu o opis przypadku. Tegoroczna konferencja przyjmie formę dyskusji okrągłego stołu. Do debaty na temat leczenia żywieniowego i dietetycznego zaprosiliśmy ekspertów praktyków, którzy podzielą się z Państwem swoimi doświadczeniami. Dodatkowo w celu połączenia teorii z praktyką zapraszamy do udziału w warsztatach.

Zapraszamy pediatrów, dietetyków, pielęgniarki, położne oraz przedstawicieli zawodów pokrewnych, dla których wiedza ta może być przydatna w praktyce zawodowej.

Z poważaniem,

Dr Agnieszka Kozioł – Kozakowska

Przewdonicząca Komitetu Organizacyjnego
Kierownik Pracowni Dietetycznej, Klinika Pediatrii, Gastroenterologii i Żywienia
Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Krakowie

Zaproszenie na otwarte spotkanie Koła Naukowego przy Zakładzie Żywienia Człowieka „Dietetyk i co dalej…"

W dniu 25 kwietnia 2015 roku (sobota) w godzinach 11:00 – 15:30 odbędzie się otwarte spotkanie naukowe w Centrum Dydaktyczno-Kongresowym UJCM ul. Łazarza 16, w Auli B

Uczestnicy:

- studenci kół naukowych działających przy STN UJ CM,

- studenci dietetyki z innych uczelni w Krakowie

- osoby zainteresowane tematem spotkania

Patronem spotkania jest prof. dr hab. n. farm. Małgorzata Schlegel - Zawadzka Pro-dziekan ds. stopni naukowych Wydział Nauk o Zdrowiu UJ CM i Kierownik Zakładu Żywienia Człowieka IZP WNZ UJ CM.

 

Plan spotkania

Od godziny 10:30 możliwa rejestracja na korytarzu przed salą

11:00 – 11:30 - krótka prezentacja działalności kół naukowych działających w ramach STN UJCM

11:30 – 12:00 - Pani Dorota Bukowiecka „Strategie wejścia na rynek pracy" Doradca zawodowy

12:00 – 12:10 - dyskusja / pytania

12:10 – 12:40 - mgr Maria Kret przewodnicząca Polskiego Towarzystwa Dietetyki oddział Krakowski

Regulacje prawne zawodu dietetyka oraz Kodeks etyki zawodowej dietetyka Rzeczypospolitej Polskiej.

12:40 – 12:50 - dyskusja / pytania

12:50 – 13:20 - Prof. dr hab. Małgorzata Schlegel-Zawadzka - Miejsce dietetyka w zdrowiu publicznym

13:20 – 13:30 - dyskusja / pytania

13.30 – 14.00 - Pani mgr inż. Paulina Jamrozik dietetyk - poradnia dietetyczna „Medis medycyna-dieta-sport" Chrzanów

14.00 – 14.10 - dyskusja / pytania

14:10 – 14:40 - dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska Kierownik Pracowni Dietetyki Pediatrycznej, Klinika Pediatrii, Gastroenterologii i Żywienia , Polsko-Amerykański Instytut Pediatrii, Wydział lekarski UJCM

14:40 – 14:50 - dyskusja / pytania

15.00 – 15:30 - Zakończenie spotkania naukowego - wręczenie potwierdzenia uczestnictwa.

Koło Naukowe Dietetyków na antenie radia Radia Oświęcim.

Członkini naszego Koła Agnieszka Nowak ma przyjemność gościć  na antenie radia Oświęcim. Radzi jak w prosty i przyjemny sposób  odżywiać się zgodnie z najnowszymi zasadami odżywiania oraz obala mity żywieniowe. Kolejna audycja już 7 kwietnia.

Festiwal "Kraina Zdrowego Misia" Edycja II

Koło Naukowe Dietetyków przy współpracy z Kołem Naukowym Dietetyki działającym przy Klinice Gastroenterologii w dniach 21-22 kwietnia miało przyjemność uczestniczyć w Festiwalu "Kraina Zdrowego Misia" organizowanego przez Stowarzyszenie Studentów Medycyny IFMSA.  Festiwal edukacyjny, skierowany do najmłodszych i ich rodziców.

Koło Naukowe Dietetyków CMUJ: Erwina Szymczyk, Katarzyna Skrzatek, Jadwiga Żak i Katarzyna Cebulska

Koło Naukowe Dietetyki CMUJ: Karolina Macała, Joanna Lewandowska, Dagmara Kłys, Natalia Bator, Magdalena Kukla i Justyna Pawińska

Home Parenteral Nutrition Workshop

W dniach 27-28 marca 2015 roku w Dublinie odbyło odbyły się europejskie spotkanie warsztaty dotyczące Domowego Żywienia Pozajelitowego zorganizowane już po raz szósty w ramach przez Aesculap Academy.

Żywienie pozajelitowe jest już dobrze znanym narzędziem terapeutycznym dla pacjentów, którzy nie mogą przyjmować pokarmu w sposób fizjologiczny oraz takich, dla których żywienie doustne pokrywa w niewystarczający sposób zapotrzebowanie na składniki odżywcze.

Niewydolność jelit to stan, w którym występuje zmniejszona absorpcja jelit wartości odżywczych w stopniu uniemożliwiającym utrzymanie prawidłowego zdrowia i rozwoju.  Z tego powodu konieczne jest dostarczanie wody, makroelementów i/lub elektrolitów. W przypadku, gdy konieczne jest zastosowanie odżywiania dojelitowego i/lub drogą pozajelitową – niewydolność jelit uważa się już za poważną i często wiąże się ona z „zespołem krótkiego jelita" (Short Bowel Syndrome) . Ze względu na przewlekły i często nieodwracalny charakter schorzenia, suplementacja wartości odżywczych następuje w warunkach domowych, co określa się jako W takiej sytuacji konieczne jest zastosowanie żywienia HPN (z ang. Home Parenteral Nutrition - Domowe Żywienie Pozajelitowe).

Podczas spotkania warsztatów zostało poruszonych wiele ważnych aspektów HPN.  Grupa międzynarodowych ekspertów, w tym kilku składających się również z zasłużonych w dziedzinie leczenia żywieniowego członków ESPEN (The European Society for Clinical Nutrition and Metabolism), omówiła zagadnienia dotyczące m.in.:  epidemiologii i wyników leczenia żywieniowego u pacjentów pediatrycznych, dostępnych metod leczenia żywieniowego, metody All-in-one przygotowywania mieszaninek żywieniowych, metabolicznych komplikacji żywienia pozajelitowego, aspektów finansowania leczenia oraz wiele innych tematów. Mówiąc o tym spotkaniu należy wspomnieć o wykładzie na temat zespołu żywieniowego, podczas którego kładziony był  nacisk między innymi na rolę dietetyków w takim zespole. Podczas drugiego dnia spotkania prezentacje dotyczyły m.in.: jakości życia pacjentów leczonych żywieniowo, ciąży w trakcie leczenia żywieniowego oraz przeszczepów w chorobach jelit.

Wśród osób prezentujących najnowsze doniesienia w dziedzinie leczenia żywieniowego nie zabrakło również polskich specjalistów; byli to dr.hab.n.med. Stanisław Kłęk oraz mgr farm. Magdalena Piętka  Wśród dwójki pacjentów, którzy dzielili się swoimi doświadczeniami dotyczącymi leczenia żywieniowego, był również Marek Lichota - Prezes Stowarzyszenia „Apetyt na Życie", które  pomagające w Polsce dzieciom i osobom dorosłym leczonym żywieniowo.

Przygotowała Agnieszka Nowak

 

Pogotowie Dietetyczne

Koło Naukowe Dietetyków przy współpracy z krakowskim oddziałem Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej zorganizowało dla członków stowarzyszenia "Pogotowie dietetyczne". Projekt obejmował indywidualne poradnictwo żywieniowe oraz mailową odpowiedz na pytania pacjentów.

W realizację projektu zaangażowały się:

Katarzyna Skrzatek, Erwina Szymczyk, Katarzyna Sawicka, Irena Wieczorek, Agnieszka Nowak  i Justyna Przystaś. 

Czas realizacji: 12.2014 - 02. 2015

 

Zajęcia dydaktyczne " Jem kolorowo" Edycja II

Zajęcia dydaktyczne z zakresu edukacji żywieniowej, połączone z warsztatami kulinarnymi, zostały przeprowadzonew Samorządowym Przedszkolu nr 11  Misia Uszatka w Krakowie. W zajęciach wzięły udział cztery grupy dzieci.

Czas relaizacji: 11. 2014r.-12. 2014r.

Uczestnicy: Katarzyna Skrzatek, Erwina Szymczyk, Katarzyna Sawicka, Magdalena Traczyk, Olga Habrat, Irena Wieczorek, Agnieszka Nowak, Katarzyna Cebulska 

Zajęcia edukacyjne "Twoja piramida żywienia"

Cyklu zajęć edukacyjnych pt.  „Twoja piramida żywienia" w Szkołe  Podstawowowej nr 47 w Krakowie .

Zajęcia dydaktyczne z zakresu edukacji żywieniowej przeprowadzono u uczniów klasy pierwszej. Celem zajęć było: zapoznanie dzieci z zasadami zdrowego żywienia oraz kształtowanie prawidłowych nawyków
żywieniowych.

Czas relaizacji: 12. 2014r.-02. 2015r.

Uczestnicy: Katarzyna Skrzatek, Erwina Szymczyk, Katarzyna Sawicka, Magdalena Traczyk, Olga Habrat.

Festiwal "Zdrowie Pod Kontrolą"

21 listopada 2014 Koło Naukowe Dietetyków zaangażowało się w jedną z największych ogólnopolskich akcji tworzonych przez IMFSA- „Zdrowie Pod Kontrolą". Wydarzenie to odbyło się w dwóch miejscach : na Campusie UJ na Ruczaju oraz w Centrum Dydaktyczno-Konferencyjnym (CDK) przy ulicy Łazarza 16. Głównym celem akcji było zwiększenie świadomości ludzi na temat ich stanu zdrowia. Studenci medycyny przeprowadzali podstawowe badania takie jak : pomiar glukozy, ciśnienia tętniczego, stężenia CO w wydychanym powietrzu, natomiast naszym zadaniem było edukowanie pacjentów z zakresu zdrowego żywienia. W 'Zdrowie Pod Kontrolą' zaangażowały się: Katarzyna Skrzatek, Olga Habra, Magadalena Traczyk, Katarzyna Cebulska, Irena Wieczorek, Agnieszka Nowak, Erwina Szymczyk.

 

Prelekcja "1000 pierwszych dni dla zdrowia"

W Listopadzie 2014 r. Katarzyna Skrzatek i Erwina Szymczyk wygłosiły prelekcje dla rodziców pt. „1000 pierwszych dni dla zdrowia". Wykłady przeprowadzone zostały w Żłobku Samorządowym nr 27 w Krakowie oraz w świetlicy przy jednym z krakowskich kościołów. Tematyka wykładu przyciągnęła wielu rodziców, którzy uświadomili sobie jaką ogromną rolę odgrywa żywienie w programowaniu zdrowia ich dzieci. Ponadto przedstawiono zasady prawidłowego żywienia kobiet w ciąży. Prelegentki zasypywane były pytaniami dotyczącymi różnych produktów żywnościowych a także technik przygotowywania posiłków. Na zakończenie zajęć każdy z rodziców otrzymał Poradnik Żywienia Dziecka w wieku od 1 do 3 roku życia.

Festiwal "Kraina Zdrowego Misia"

Festiwal edukacyjny, skierowany  do najmłodszych i ich rodziców,  jego głównym celem  było zwrócenie uwagi na profilaktykę oraz konieczność kształtowania prawidłowych nawyków zdrowotnych wśród najmłodszych. Festiwal organizowany był przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Studentów Medycyny IFMSA-Poland.  Członkowie naszego koła: Katarzyna Skrzatek, Erwina Szymczyk, Katarzyna Cebulska, Marta Galas, Jadwiga Żak udzielały porad żywieniowych rodzicom.

Zajęcia edukacyjne "Jemy zdrowo i kolorowo"

W kwietniu 2014 roku członkinie koła: Olga Habrat, Katarzyna Skrzatek, Erwina Szymczyk oraz Magdalena Traczyk przeprowadziły zajęcia dydaktyczne z zakresu edukacji żywieniowej połączonej z warsztatami kulinarnymi.