Owoce i warzywa
15 marca 2017 w ramach działalności koła odwiedziliśmy Szkołę Podstawową nr 47 w Krakowie, gdzie przeprowadziliśmy z uczniami trzech klas pierwszych warsztaty żywieniowe dotyczące warzyw i owoców.
Zajęcia spotkały się z bardzo ciepłym odbiorem, zarówno ze strony uczniów, jak i wychowawców.
Na początku zapytaliśmy pierwszoklasistów jakie warzywa i owoce lubią najbardziej oraz jak często je spożywają i dlaczego. Okazuje się, że uczniowie mają dużą świadomość żywieniową, ale zdarzały się też błędne, niejednokrotnie zabawne odpowiedzi – np. czekolada została określona mianem owocu.
Podczas zajęć w prosty sposób przedstawiliśmy dzieciom korzyści płynące ze spożywania warzyw i owoców. Opowiedzieliśmy o najważniejszych witaminach, składnikach mineralnych i ich źródłach. Krótki wykład połączony był z dopasowywaniem obrazków produktów i ról jakie poszczególne składniki pełnią w organizmie. Odniosło to zamierzony skutek, gdyż pod koniec zajęć dzieci zapytane o funkcję potasu chórem odpowiadały – „Siła!”
Na zajęcia przygotowaliśmy dla uczniów różne zadania i zagadki, jednak najciekawszym punktem programu okazało się rozpoznawanie warzyw za pomocą dotyku. Ochotników było bardzo wielu, a odgadnięcie produktu, który przygotowaliśmy nie zawsze było łatwe.
Po raz kolejny z zajęć edukacyjnych z dziećmi wysuwamy wnioski, że takie lekcje są niezwykle potrzebne młodemu pokoleniu, gdyż w przyjemny sposób uczą, bawią i pozwalają się wykazać dzieciakom. Niektórym tylko porządkują już posiadaną wiedzę, innym pozwalają na przysposobienie pewnych nowych zagadnień, a nam dają siłę ( nie tylko tą z potasu ;) ) i motywację do dalszych działań.
Osoba publikująca: Michalina Dudek